PEMBORONG & PERUNCIT
CLOTH DIAPERS/LAMPIN KAIN MODEN


KAMI MENAWARKAN PENJUALAN SECARA BORONG & RUNCIT UNTUK CLOTH DIAPERS.

Find us on Facebook

SA0161756-A

SA0161756-A
Kami telah mula menjalankan perniagaan online bermula Julai 2009

JOM EXCHANGE BANNER

http://sakrinorafamily.blogspot.com/

MY OTHER BLOG

MODEL CILIK NORASAKRI SHOPPE

MODEL CILIK NORASAKRI SHOPPE
E-mail:matsakri83 @yahoo.com HP:0179852141
E-mail:syazlin1902 @yahoo.com HP:0129852141

I LOVE BREASTFEEDING

I LOVE BREASTFEEDING

BANNER EXCHANGE

SEMAK BARANG ANDA

KENAPA PERLU GUNA CLOTH DIAPERS (LAMPIN KAIN)???


10 sebab yang utama ialah :


1. Guna material kain semulajadi (cotton). Cotton merupakan jenis kain yg paling semulajadi utk diletakkan pada kulit bayi. Tiada gel atau bahan kimia lain.

Kalian tahu tak bgmn Disposable Diaper bekerja? Tahu tak apa yg ada di dlmnya? Tentulah kita tidak tahu, sbb takde bhn2 ramuan tertulis pada pembungkusnya. Ok, cuba ini ; potong diaper itu kd 2 bhgn. Tuangkan air pada 1 bhgn dan lihat apa yg berlaku. Terdapat kristal2 kecil yg akan bertindak balas dan berubah kpd bentuk gel setelah ia terkena pd air tadi. Gel ni akan menyimpan air kencing dan juga menyerap segala lembapan semulajadi pd kulit baby. Akibat drnye, kulit baby kena ruam/kerengsaan kulit.

Ape kandungan tuk hasilkan DD?? Lihat lah fakta yang menakutkan ini:

* Dioxin - bahan yg terhasil dari proses pelunturan. Kertas yang digunakan bagi menghasilkan lampin pakai buang perlu dilunturkan supaya nampak putih dan bersih. Dioksin merupakan toksin bersifat karsinogen (menyebabkan kanser) Penggunaannya telah dilarang dibanyak negara, tetapi tidak termasuk USA

.* Sodium polyacrylate - Bahan ini dimasukkan ke dalam lampin pakai buang untuk membuatnya menyerap dengan banyak. Ia akan bertukar kepada gel apabila basah. Ia boleh menyerap 200-300 kali beratnya dalam air, dan membendungnya dalam bentuk gel bergetah. Ia boleh menyebabkan kulit bayi menjadi kemerah-merahan sekiranya lampin lambat ditukar. Dalam kes alahan kronik, ia boleh menyebabkan muntah-muntah, demam serta jangkitan kuman. Gel ini tidak lagi digunakan dalam pembuatan tampon wanita sejak 1995 kerana dikaitkan dengan Toxic Shock Syndrome.

* TRIBUTYL TIN (TBT) - Dilabel sebagai environmental pollutant dan sangat toksik. Ia boleh menganggu sistem hormon dan imunisasi badan.

* CRUDE OIL - Satu cawan penuh 'crude oil' telah digunakan utk menghasilkan satu dispo diaper. Crude oil tu mcm petroleum.


2. Alam persekitaran kita terjaga dan terpelihara. Seorg bayi akan menggunakan sehingga 7,000 disposable diapers atau pun 80 cotton diapers. Satu dispo hanya akan dipakai selama 2 jam atau paling lama 4 jam (ada ke yg lebih lama dari itu???!) Bayangkan bahan yg telah digunakan hanya utk membuat bahan yg akan dipakai utk 2 jam (atau lebih??). Dan pikirkan juga di mana akhirnya dispo itu??
Sehelai lampin pakai buang mengambil masa sehingga 500 tahun untuk mereput dengan sendirinya. Bayangkan berapa tahun semua DD yang anak kite pakai akan lupus dr permukaan bumi ini?
Ingat, bumi ini bukan diwarisi dari nenek moyang kita. Tapi dipinjam dari anak cucu kita.


3. Kurangnya ruam dan gatal. Sbbnya tak de lagi berlaku tindak balas bhn kimia terhadap kulit baby. Lebih lama dispo dipakai, lebih senang ruam gatal berlaku!! Perkara ini jarang berlaku apabila menggunakan CD sbbnya bila dah basah, baby pun rasa tak selesa lagi..Kena tukar CD baru.


4. Senang utk digunakan.Betul!! Kalau dulu ye la. Nak kena ada pin, seluar getah, masa utk lipat kain lampin tu. Tapi skrg, rekaan baru dan moden yg sgt memudahkan dan menyenangkan. Tahap serapan pun lebih baik dan setanding DD!! Sangat mudah dibasuh dan mudah kering kerana ia di perbuat dari kain yang ringan, lembut, selesa dan mempunyai pengudaraan yang baik untuk kulit baby.


5. Anak kita akan cepat belajar buang air sendiri.. sbb mereka boleh merasakan kebasahan pada diaper apabila ia sampai ke tahap 'maksima'. Baby yang menggunakan CD juga akan lebih cepat membezakan antara basah dan kering kerana walau pun bahagian dalam CD (fleece) ini sentiasa kering dan selesa, masih ada kedinginan semulajadi berbanding DD. Menurut satu artikel di dalam Wall Street Journal, bayi yang memakai DD memakai lampin sehingga umur 36 hingga 42 bulan (3-4tahun), sedangkan bayi yang memakai CD masanya lebih singkat iaitu sehingga setahun lebih awal. Ini sangat menjimatkan kerana anak kite akan cepat belajar membuang air sendiri di tandas.


6. Laporan dari German dan England mengatakan bhw terdapat hubungkait di antara penggunaan dispo dgn kesuburan pada budak lelaki (bilangan sperma berkurangan).


7. DD juga dikaitkan dengan Asma (lelah).

9. Kain lampin sangat menjimatkan!! Anda akan berjimat sehingga RM3500 apabila menggunakan Cloth diapers. Mmgla masa bayi baru lahir, dispo sgt murah (taktik pengeluar DD menarik perhatian anda), tapi ia akan bertambah mahal apabila anak kita membesar.
Penggunaan DD merupakan kos berterusan dan sangat mahal, lebih-lebih lagi bagi keluarga yang mempunyai lebih dari seorang anak kecil yang memakai lampin.


Penjimatan kos dengan menggunakan CD dapat dilihat dalam perbandingan di bawah:

Kos bagi lampin pakai buang (DD)
Si manja menggunakan 7 DD sehari pada kos RM0.60 setiap satu (kos standard DD)

RM0.60 X 7= RM4
.20 sehari
RM4.20 X 365 hari= RM1533 setahun
RM1533 X 3 = RM4599 untuk 3 tahun
[3 tahun purata usia si manja pandai ke tandas sendiri]

Kalian perlu mengeluarkan jumlah wang yang sama untuk anak yang kedua, ketiga dan seterusnya...



Kos menggunakan lampin kain moden (CD)
Untuk kemudahan, sekurang-kurangnya 12 helai diperlukan.

Sehelai lampin (CD) : RM33 (paling murah untuk 2 insert di NoraSakri Shoppe)
Beli 12 helai : 12 x RM33 = RM396
Beli 24 helai : 24 x RM33 = RM792.00 sahaja
[lebih banyak lampin, lebih tahan lama kerana lambat lusuh]

Kos ini akan kekal sepanjang 3 tahun dan boleh menggunakan lampin yang sama sekiranya ingin menambah cahaya mata yang baru :)

Penjimatan : RM4599 (DD) - RM792 (CD) = RM3807!!!



Saya sudah menikmati penjimatan hebat ini..
Anda...bila lagi???


 

Copyright © 2009 NoraSakri Shoppe Enterprise -All Right Reserve